ZAC logo website

  • Slider homepage 10 maarschalkerwaard pad
  • Slider homepage 9 start lopers
  • Slider homepage 5 atletiekbaan ov
  • Slider homepage 8 lopers start ov
  • Slider homepage 1 overvecht
  • Slider homepage 6 start kampong 5km
  • Slider homepage 7 ov
  • Slider homepage 4 overvecht atletiekbaan

Zomeravondcup 2012

Marc Boes en Agnes Schippers winnen Zomeravondcup 2012

2012 ZACup 3Dit jaar was er een spannende strijd om de eindoverwinning in de Zomeravondcup 2012 die pas op de laatste avond beslist werd. Uiteindelijk hield bij de mannen Marc Boes (Hellas) het hoofd koel en won hij zowel de laatste loop als het eindklassement. Marc eindigde met ruim 45 seconden voorsprong als eerste bij de vierde wedstrijd in 34:25. Joshua Groen (Triathlon) werd tweede in 35:09 en Eric Korver (Hellas) werd derde in dezelfde tijd. De jury had er nog een zware dobber aan te bepalen wie 2 en 3 was geworden. In het eindklassement werd Marc Boes gevolgd door Eric Korver op de tweede plaats en Joshua Groen als derde. Ook hier waren de verschillen tussen Eric en Joshua minimaal, maar was de volgorde dus omgedraaid.

Ook bij de vrouwen waren er meerdere gegadigden voor de eindoverwinning. Maar met de ruime winst bij de laatste wedstrijd in 38:46 won Agnes Schipper uiteindelijk ook gedecideerd het eindklassement. Haar concurrenten voor de eindoverwinning - Anneke Stavenga (Loopgroep Aart Stigter) en Ilonka Van den Hengel (Hellas) - werden bij de laatste wedstrijd tweede en derde in resp. 39:22 en 42:12. Dit leverde ook in het eindklassemen dezefde plaatsen op. Voor Ilonka was een kuil in de weg een streep door haar rekening en kon zij daarna niet meer op volle kracht de wedstrijd voortzetten. Voor Agnes Schipper was het voor de derde keer op rij dat zij de wisselbeker voor het eindklassement won. Een unieke prestatie. Wel waren er eerder vrouwen die drie keer het eindklassement wonnen, maar nooit in opeenvolgende jaren.

De 5 km wedstrijd werd bij de mannen op de laatste avond gewonnen door Cees van Maanen (Hellas) in 16:47. Tweede werd Sven Duits (Triathlon) in 17:12 en derde Jop Teepen in 17:20. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Tatjana Cernochova (Hellas) in 20:02 (nieuw parcoursrecord). Tweede en derde werden Marijke Kroon (Phoenix) in 22:02 en Desiree Florisson in 22:49.

Uiteindelijk gingen dit jaar rond de 1200 lopers van start bij de 31e editie van de Zomeravondcup. Voor het eerst was de 5km ook een officieel wedstrijdonderdeel. Gezien het aantal deelnemers en de gelopen tijden een succes. De eerste 5 km parcoursrecords zijn nu gevestigd. Voor het parcours in Maarchalkerweerd staan deze nu op 16:18 bij de mannen (Lars Cazander) en 20:10 (Tatjana Cernochova) bij de vrouwen. In Overvecht zijn de snelste tijden op de 5 km nu gezet op repectievelijk 16:01 (Vincent Sokolowski) en 20:02 ((Tatjana Cernochova).
In Maarschalkerweerd voerde dit jaar het 10 km parcours over een nieuwe route. Gezien de reacties blijkt ook dit in de smaak te vallen. Er konden dit jaar daarom ook hier nieuwe parcoursrecords gevestigd worden. Bij de mannen is het record nu gezet op 33:37 (Vincent Bˆhm) en bij de vrouwen op 37:32 (May Kerstens).
Een mooie uitdaging voor 2013?

Spannende strijd om eindoverwinning Zomeravondcup

Het was drukkend warm op woensdag 23 mei in de aanloop naar de derde wedstrijd van de Zomeravondcup. Hevige buien rond Utrecht en een tropische luchtvochtigheid zorgden voor een flink minder hoge opkomst . Gelukkig verdween rond de start de onweersdreiging en konden toch nog zo¥n 230 atleten op tijd vertrekken voor de 5 en de 10 km. Een kleine groep liep daarnaast een 3 km prestatieloop. Maar ook aan de finish waren de weersomstandigheden duidelijk af te lezen. Vooral op de 10 km hadden de meesten hun doelen al of niet vrijwillig moeten bijstellen. Al benaderden enkelen knap genoeg toch nog hun tijden van eerdere wedstrijden.

De beste prestatie van de avond werd geleverd door Vincent Sokolowski (Hellas) die de 5 km won in - een gezien de omstandigheden - mooie 16.01; meteen het nieuwe parcoursrecord op deze afstand. Op meer dan een minuut volgden Sven Duits (Triathlon) en Leo de Ree (Hellas) in 17.32 en 17.33. Bij de vrouwen bracht Tatjana Cernochova (Hellas) het nieuwe parcoursrecord op de 5 km op 20.39. Tweede en derde werden Inge Dijkman (Loopgroep Aart Stigter) in 21.48 en Marijke Kroon (Phoenix) in 22.00.

Op de 10 km ging de overwinning naar Erik Negerman van GAC die eindigde in 34:07. Marc Boes (Hellas) werd tweede in 34.58 en deed goede zaken voor het eindklassement. Derde werd Rik Wolswinkel in 35.37. Mede gegadigde voor de overwinning in het eindklassement Joshua Groen (Triathlon) eindigde als vierde in 36.00, een minuut achter de huidge leider Marc Boes. Toch is de strijd nog bijzonder spannend en zal waarschijnlijk in de laatste wedstrijd beslist worden. Joop Pauw lijkt hier op een derde plaats af te stevenen.

Bij de vrouwen won Agnes Schipper (Hellas) deze derde wedstrijd in 39:36, gevolgd door Ilonka van den Hengel (Hellas) in 39.47 en Anneke Stavenga (Loopgroep Aart Stigter) in 42.23. Ook bij de vrouwen is de strijd om de eindoverwinning in het klassement nog erg spannend. Er zijn drie kandidaten - Ilonka van den Hengel, Agnes Schipper en Anneke Stavenga ñ en ook hier zal de laatste wedstrijd op 6 juni de doorslag gaan geven.

De Zomeravondcup blijkt ook een goede gelegenheid voor beginnende lopers om kennis te maken met een georganiseerde loop. Bij de derde wedstrijd was voor startende lopers op speciaal verzoek een informele 3 km presatatieloop ingelast. Ondanks het warme weer gingen al deze deelnemers min of meer fris over de finish.

Record aantal deelnemers bij tweede wedstrijd

Ook bij de tweede wedstrijd van de Zomeravondcup op 8 mei bleef het niet geheel droog. Gelukkig viel de bui pas toen de eersten al de finish naderden. Behalve een deelnemersrecord (bijna 400 deelnemers) werd ook een nieuw parcoursrecord gevestigd bij de mannen op de 10 km. Het nog verse record van 3 weken geleden werd verbeterd door Vincent Bˆhm van VAV uit Veenendaal die de wedstrijd won in 33:37. Vincent werd gevolgd door Marc Boes (Hellas) in 34:06 en Joop Pauw (Hellas) in 34:28. Bij de vrouwen was Agnes Schipper (Hellas) de snelste in 38:11. Tweede werd Anneke Stavenga-vd Meulen (Loopgroep Aart Stigter) in 38:43 en derde Ilonka van den Hengel (Hellas) in 39:02.

De 5 km werd gewonnen door Maarten van Ommen van Phoenix in 16:29, gevolgd door Arnold Vreeker (Trias) in 16:43 en Marijn de Jonge (Hellas)in 17:06. Bij de vrouwen won Joyce Vrijenhoek met een tijd van 19:48. Dit is een nieuw parcoursrecord. Tweede werd hier Tatjana Cernochova (Hellas) in 20:08 en derde werd Saskia Wijland van AV Fit ut Zeist in 21:30.

In de eerste tussenstand voor de eindoverwinning van het klassement van de Zomeravondcup (10km) staat Marc Boes momenteel aan de leiding, op slechts enkele seconden gevolgd door Eric Korver en Joshua Groen. Bij de dames leidt voorlopig Anneke Stavenga-vd Meulen, gevolgd door Ilonka van den Hengel.
flyer zomeravondcup 2012 2

Flinke opkomst eerste wedstrijd

17 april startte de eerste wedstrijd van de Zomeravondcup onder een grijze hemel en met regenachtig weer. Toch lieten veel lopers zich niet weerhouden. Ruim 300 deelnemers verschenen aan de start op de 5 en 10 kilometer. Voor lopers en organisatie was dit de eerste kennismaking met een nieuw parcours. Tevredenheid alom, en het nieuwe parcours - geheel verhard en slechts ÈÈn ronde - werd zeer gewaardeerd. Voor de organisatie zijn er nog enkele verbeterpunten voor de tweede wedstrijd. Zo zijn we door de geluidsnormen op de nieuwe atletiekbaan gehouden aan een beperkt volume van de speaker. Let daarom goed op: de 10 km start om 19:00 uur op de Mytylweg vlak voor de ingang van atletiekbaan. De 5km start precies 10 minuten later op de Blauwe Vogelweg net iets voorbij de atletiekbaan, de eerste weg links.

Op de 10 km was Eric Korver de snelste met een tijd van 33:53. Meteen ook het nieuwe parcoursrecord. Tweede en derde werden Joshua Groen (34:11) en Marc Boes (34:14), kort daarop gevolgd door Aart Stigter (34:22) en Dirk Wijnalda (34:30). Bij de vrouwen was de overwinning voor duathlete May Kersten in 37:32. Ook dit is meteen een parcoursrecord. Anneke Stavenga (38:55) en Ilonka van den Hengel (38:57) werden 2e en 3e.

Op de 5 km ging de overwinning bij de mannen naar URT-atleet Lars Cazander in 16:18. Wouter Kegge en Niels Peter Foppen volgden met 17:12 en 17:33. Bij de vrouwen was Simone van Dorrestein de snelste met 22:42. 2e en 3e werden Wanda Sloos (23:25) en Ellen van Dijk (24:02). Ook hier werden nieuwe parcoursrecords gevestigd.

Wie vestigt het nieuwe parcours-record?

 De 31e Zomeravondcup kent dit jaar twee primeurs. In het najaar van 2011 is de nieuwe atletiekbaan Maarschalkerweerd in gebruik genomen. Deze nieuwe baan is ca. 500 m verwijderd van de oude locatie en is het start- en finishpunt van de eerste twee wedstrijden van de Zomeravondcup. Het parcours van de 10 km is aangepast en dit betekent dat er nieuwe parcours-records gevestigd gaan worden op deze locatie.We hebben deze gelegenheid aangegrepen om tevens het 10 km parcours door Ameliswerd verder te verbeteren. Zo wordt nu geheel over verharde wegen gelopen. Ook bestaat het parcours nu uit ÈÈn ronde. We verwachten daarom scherpe tijden.

De tweede primeur is de invoering van een 5 km wedstrijd- en prestatieloop op alle vier avonden. In 2011 was er alleen nog een 5 km prestatieloop. Voor de 5 km gaan nu eveneens parcours-records gelden op beide locaties. Het parcours van de 5 km Ën de 10 km zal op beide locaties door de Atletiekunie worden nagemeten en gecertifieerd.

Op alle vier avonden is er dus zowel een 10 km en een 5 km prestatieloop en wedstrijd, waarvoor afzonderlijk kan worden ingeschreven. Het hoofdnummer blijft echter, zoals steeds het Zomeravondcup-klassement over 10 km, waarvoor de 3 snelste tijden meetellen. Hiervoor is inschrijving als klassementsloper vereist.
De 10 km start steeds om 19.00 uur, de 5 km om 19.10 uur.

Clinics starten op 14 april

Op 3 locaties in de stad Utrecht starten op 14 april 2012 clinics. Daarin zal worden toegwerkt naar deelname aan een van de lopen van de Zomeravondcup. Meer informatie is hier te vinden.

Tijdregistratie met chip

Voor een snellere uitslagverwerking gebruiken we ook dit jaar de Ipico chip. Er kan alleen gelopen worden met deze chip, die je ontvangt samen met je startnummer. De huur van de chip is inbegrepen bij het inschrijfgeld. De chip bevestig je met een clip op je schoen en direct na de finish lever je de chip weer in.
In bijgaand filmpje wordt uitgelegd hoe deze chip bevestigd moet worden: chip bevestigen

Inschrijving via internet aanbevolen

Ook het afgelopen jaar nam het aantal deelnemers weer toe en ook dit jaar verwachten we weer meer deelnemers. Om de toeloop bij de inschrijving op de baan te verminderen vragen we zoveel mogelijk gebruik te maken van de voorinschrijving via internet. Zowel voor het klassement, als voor alle afzonderlijke lopen kan nu vooraf worden ingeschreven. Dit scheelt ook in de kosten. Schrijf je dus in via de inschrijfknop in het menu links op deze pagina of www.inschrijven.nl

Uitslagen

Uitslagen worden in principe nog dezelfde avond gepubliceerd op uitslagen.nl en op deze website.

logo Facebook kl
© 2013 |  Webdesign Patricia Tureay